Běh pro školu

21. 4. 2010 14:55
Rubrika: škola | Štítky: skola


Biskupské gymnázium Bohuslava Balbína a Základní škola a mateřská škola Jana Pavla II. Hradec Králové
pořádá

Sponzorský běh "Běh pro školu"

Vážení rodiče, prarodiče, žáci a přátelé naší školy,

předkládáme Vám myšlenku, která na západ od našich hranic není nová, v naší republice však nemá dlouhou tradici. Jedná se o variantu tzv."sponzorovaného pochodu nebo běhu". Smyslem této akce je, aby se žáci svou aktivitou sami zasloužili o zlepšení vybavení školy.
Nápad není náš, pochází z Walesu ve Velké Británii. Spočívá v tom, že pokud škola potřebuje peníze na něco konkrétního, např. jednorázový nákup určitého vybavení, uspořádá veřejnou sportovní akci, při níž mají děti splnit určitý sportovní výkon, například 10 x oběhnout hřiště. Za tímto účelem uzavřou děti smlouvu s libovolným počtem rodinných příslušníků, kteří se zavážou za každé uběhnuté kolečko dát dítěti určitou finanční částku. Vybrané peníze se pak použijí na nákup dohodnuté konkrétní pomůcky či vybavení.
Naše škola již podobné akce pořádala. Když jsme začínali první školní rok v nové budově, naše vybavení nebylo nejlepší. Jednalo se tehdy o „Běh pro míče", který se konal na podzim 2000 a jeho cílem bylo vybavit školní tělocvičnu. Díky sportovnímu duchu našich dětí a díky Vaší štědrosti jsme tenkrát mohli nakoupit podstatnou část vybavení naší tělocvičny. Další dva roky jsme běhali pro hřiště s umělým povrchem a pro vybavení počítačové učebny novými počítači.
V tomto školním roce bychom rádi ze získaných finančních prostředků zakoupili nové sady hokejek pro floorball, míče na kopanou a výukové programy, které by nám umožnily širší využití interaktivních tabulí v různých předmětech. Jeden takový program stojí v současné době osm až dvanáct tisíc Kč.

Základní údaje:
Název akce: „Běh pro školu"
Cíl: získat sponzorské finanční prostředky
Termín: pátek 14. května 2010 od 10.00 do 12.30 hod.
(MŠ a 1.- 3.tř. 10.00 - 11.00 / 4.- 6.tř. 11.00 - 12.00 / 7.- 9.tř. 12.00 - 12.30)
Místo: Žižkovy sady, jihozápadní cíp vedle Adalbertina

Popis akce:

Každé dítě obdrží formulář Sponzorské smlouvy (viz. druhá strana tohoto dopisu), ve které se smluvní strany písemně dohodnou o výši finanční odměny za každé uběhnuté kolečko. Délka jednoho okruhu je cca 100 m pro malé děti a 250 metrů pro děti od 4.třídy výš. Každý žák poběží maximálně tři kola libovolným tempem. Důležitý je úmysl a snaha, ne dosažený čas. Počet uběhnutých kol bude vyznačen razítky do „průkazu běžce" a poté do dolní části smlouvy. Doma pak každý závodník předloží smlouvu společně s potvrzeným průkazem běžce všem rodinným sponzorům a požádá o proplacení dohodnuté sumy vynásobené počtem uběhnutých kol. Toto by měl každý účastník stihnout během následujícího týdne. Vybranou částku pak předá třídní učitelce od pondělí 17.5. do čtvrtka 20.5. V pátek 21. května 2010 budou „vysoutěžené" peníze sečteny a výsledky akce budou prezentovány na nástěnce a webových stránkách školy. Do konce června budou všichni informováni, co všechno jsme díky sponzorskému „Běhu pro školu" pořídili.

Děkujeme všem sponzorům za přízeň prokázanou naší škole. A srdečně Vás zveme - přijďte fandit svým dětem.


Kde jsme našli inspiraci:

„Sponzorovaný pochod"
„Škola například potřebuje peníze na něco konkrétního, co přispěje zlepšení výuky. Všichni žáci i učitelé mají o tuto věc zájem. Takový cíl se vylíčí ve zvláštním dopise, kde se také říká, že peníze na tento účel budou vybírat žáci, kteří se zúčastní pochodu. Zadní strana dopisu má formu dohody, která se uzavírá mezi žákem a kýmkoli, kdo se rozhodne ho podpořit.
Každý žák si vezme jednu kopii dopisu, obejde s ním babičku, dědečka, tetu nebo sousedy a poví jim o této akci.
Zeptá se jich: „Kolik byste mi přispěli na každý kilometr, který ujdu?" Samozřejmě jim vysvětlí, na jaký účel škola peníze použije. Částka může být větší i docela malá. To vše je vysvětleno na zadní straně dopisu.
Žáci potom jdou a vybírají peníze. Přinesou je druhý den třídnímu učiteli, který má seznam všech žáků. Takové akce většinou přinesou dost peněz, ale i dobré styky s veřejností, protože se do nich zapojí spousta lidí z okolí školy. Pro místní rozhlasovou nebo televizní stanici bývá zajímavé natočit z takové akce reportáž.
Jestliže je ve škole dobrá atmosféra, žáci se podobných akcí rádi účastní a jejich rodiče také. Celkově však plat, že si nelze představit demokracii ve škole, pokud tato škola není otevřena změnám, pokud není připravena vést neustálý dialog se společností."

EIGIL KJAERGAARD: PĚTKRÁT HURÁ DEMOKRACII .AGENTURA STROM, PRAHA 1997

 

Zobrazeno 893×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Nejnovější

Autor blogu Grafická šablona Nuvio